Χτίζοντας τα μελλοντικά περιφερειακά συστήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
- 15/12/2017 16:15
-
Δελτία τύπου
Το πλαίσιο για τα Περιφερειακή συστήματα ως ολοκληρωμένα παραγωγικά συστήματα καταγράφηκε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου: «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017.
Οι συμμετέχοντες, απαντώντας στα ερωτήματα της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή, που συντόνισε τη συζήτηση, περιέγραψαν το πλαίσιο.
“Εδώ έχει γίνει πρόοδος” διαπίστωσε ο Λόης Λαμπριανίδης γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στα περιφερειακά συστήματα, καθώς – όπως τόνισε - είναι απαραίτητο να στηριχτούμε στις υπάρχουσες δυνάμεις της περιοχής. «Στο βαθμό που αυτό έχει γίνει, είναι μια καλή βάση εκκίνησης». Αναφερόμενος επίσης στην αναπτυξιακή προοπτική εκ μέρους της Κυβέρνησης είπε ότι «Υπάρχει καθαρή στόχευση και εθνική αναπτυξιακή στρατηγική».
Στο νέο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε την ανάγκη να μετακινηθούμε πιο σύνθετα προϊόντα, στην οικονομία της γνώσης , ώστε μακροπρόθεσμα να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο της μετανάστευσης των ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Για τα επόμενα ένα – δύο χρόνια που θα παραμείνουν στο εξωτερικό τους ζητάμε να συνεργαστούν με την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να έρχονται στην Ελλάδα τα ταλέντα του κόσμου, να ζουν εδώ και αντιστοίχως να εγκαθίστανται εδώ οι επιχειρήσεις ώστε να δουλέψουν με αυτούς».
«Επένδυση στη γνώση» συνέστησε ο Βασίλης Μακιός πρόεδρος CΟRALLIA Hub και έφερε ως παράδειγμα το παράδειγμα του CΟRALLIA , εκτιμώντας ότι «μέσασε δέκα χρόνια μπορεί να δημιουργηθεί από τους πιτσιρικάδες μια νέα οικονομία καινοτομίας, προστιθέμενης αξίας» θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την αλλαγή σταδιακής νοοτροπίας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, αρχίζοντας ακόμη και από τους μαθητές Δημοτικού.
Στα εργαλεία στήριξης της καινοτομίας αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γιώργος Περουλάκης εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε όρους για τη διάθεση των χρηματοδοτικών εργαλείων. «Πλέον η διάθεση των πιστώσεων θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα. Δεν γίνεται τα διαρθρωτικά ταμεία να επενδύουν στο σύνολο της κοινωνίας. Μπορούμε να επιβιώσουμε αρκεί να επενδύουμε στα πλεονεκτήματά μας» αποσαφήνισε. Με βάση το νέο το νέο καθεστώς «ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έχει επενδυτικό σχέδιο, πηγαίνει κατευθείαν στο επενδυτικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και λαμβάνει χρηματοδότηση, όχι μη επιστρεπτέα επιδότηση, αλλά επιχειρηματικό δάνειο που θα το επιστρέψει».
Στο ερώτημα «Πως ανιχνεύονται οι καινοτόμες ιδέες» απάντησε ο Γιώργος Στρογγυλκόπουος Υπεύθυνος Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», εξηγώντας ότι «οι αγορές καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα περισσότερα πράγματα». Πρόσθεσε πάντως ότι το μόνο ζήτημα δεν είναι η χρηματοδότηση, αλλά πως χρησιμοποιείς συνδυαστικά τα εργαλεία.
Τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων περιέγραψε η Παναγιώτα Βυθούλκα αντιπρόεδρος ΔΣ ALTHEA APPARTMENTS, αναφερόμενη στην επένδυση που υλοποιήθηκε στο Κατάκολο μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Εντάχθηκε το 2009 και κατάφερε να λειτουργήσει το 2016. Η ίδια ωστόσο, ξεχώρισε το ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τονίζοντας ότι υπήρξε αρωγός σε κάθε βήμα της επένδυσης.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λαδικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ποιότητας και Εφοδιασμού της ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ αφού συμφώνησε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους επενδυτές, σχολίασε ότι «πάσχουμε από προγραμματισμό και συντονισμό κυρίως στο δημόσιο τομέα». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η ανάπτυξη είναι ζήτημα της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά και δεν είναι μόνο ζήτημα χρηματοδότησης» επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές είναι ο μόνος δρόμος για την εξωστρέφεια.