image

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη βασικός μοχλός για έξοδο από την κρίση – Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών στο Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΔΕ

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα». Συγχαίρω την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία τους. Η παρουσία μου εδώ, με την ιδιότητά μου, σηματοδοτεί τη σημασία την οποία δίνουμε στο ρόλο της Περιφέρειας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση». Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών του τριήμερου Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτελεί βασικό μοχλό εξόδου από την κρίση και σημείωσε για τη Δυτική Ελλάδα: «Τούτος ο τόπος πέρασε την κρίση βαρύτερα από άλλους. Κι όταν βλέπουμε να βγαίνει από την κρίση αυτή εδώ η περιοχή, είναι παρήγορο για όλη την Ελλάδα και παράδειγμα για όλες τις Περιφέρειες της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης την σημασία της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά και τη σύμπραξη με τα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης. «Είναι πάντα εδώ και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο» σχολίασε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Η κρίση έχει πλήξει καίρια την Ελλάδα, αλλά είναι γενικότερο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούμε συλλογικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, εξήγησε το πλαίσιο της βράβευσης ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017» και προσδιόρισε τον κεντρικό στόχο: «Να ενώσουμε δυνάμεις για παραγωγική ανασυγκρότηση με απώτερο στόχο ένα βιώσιμο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Οι εποχές είναι κρίσιμες και το διακύβευμα κοινό, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Να αναδιατάξουμε την οικονομία μας, να παραχθεί πλούτος, να τον μοιράσουμε δίκαια και να στείλουμε ένα νέο μήνυμα να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό στην πατρίδα μας, να δουλέψουν εδώ να οραματιστούν, να είναι οι καταλύτες μιας νέας εθνικής αρχής».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας καταλήγοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε πιστοί στις αρχές μας, πιστεύοντας πως οι αιρετές Περιφέρειες μπορούν να ξαναδώσουν μια νέα ελπίδα και προοπτική».

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Στον κομβικό ρόλο που έχει τη δυνατότητα να αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εστίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι οι αρνητικοί δείκτες που συνόδευαν την περιοχή ως μια από τις φτωχότερες της χώρας, έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία – όπως είπε- «της επιτρέπουν να διεκδικήσει κομβική θέση στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης», το οποίο διαμορφώνει η Κυβέρνηση εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης ανήγγειλε τη διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την περιοχή στις αρχές του χρόνου, εν όψει της εξόδου από την επιτροπεία. «Η χώρα βγαίνει από την κρίση από Αύγουστο του 2018» είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Είναι μια πορεία δρομολογημένη, καθαρή και καμία δύναμη δεν μπορεί να την ανακόψει» είπε περιγράφοντας στη συνέχεια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεωργός Βαρεμένος αναφερόμενος ιδιαίτερα σε τομείς που θα μπορούσε να στηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία η Δυτική Ελλάδα.

Αισιόδοξο μήνυμα (σ.σ. βιντεοσκοπημένο) από τις Βρυξέλλες μετέφερε η Corina Cretu η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για επιτυχία, έχει υπέροχους ανθρώπους και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως επίσης μια ορθή περιφερειακή στρατηγική ανανέωσης. Είναι ώρα τώρα να απελευθερώσετε τη δυναμική όλων των παραγωγικών πόρων σας» παρότρυνε και ανέφερε ότι σχεδόν 20 δις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία έχουν κινητοποιηθεί για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσάιων ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναπτυξιακή προοπτική

Στη νέα αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αλέξανδρος Χαρίτσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κρίση που προηγήθηκε δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, αλλά «σε μεγάλο βαθμό κρίση του παραγωγικού μοντέλου που κυριάρχησε. Ήταν εσωστρεφές, βασισμένο στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση, το οποίο χρεοκόπησε».

Με θερμά λόγια για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μίλησε ο Markku Markkula αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι ενώ οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί, η ΠΔΕ κατέκτησε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση «Αυτό το οικοσύστημα το χτίζεται εσείς με αποφασιστικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά κι έδωσε βαρύτητα στην έννοια των συνεργειών όπου εμπλέκεται όλο το σύστημα της περιφερειακής οικονομίας. Συνεχίζοντας ο κ. Markkula έκανε αναφορά στις πέντε προτεραιότητες που έχει εγκρίνει η Επιτροπή των Περιφερειών για το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σε παραγωγική επανάσταση» κάλεσε ο Κωνσταντίνος Αγοραστός πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. «Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κι εμείς ως Περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι έχουμε δυνατότητες να δώσουμε ανάσες προόδου» τόνισε για να καταλήξει: «Θα είμαστε κοντά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας».

Την ανάγκη να αναδειχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των νέων καινοτόμων ιδεών τόνισε ο Κλεομένης Μπάρλος πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, επισημαίνοντας για την επιχειρηματικότητα: «Η επιχείρηση είναι αυτή που θα παράξει πλούτο, ο οποίος στη συνέχεια θα διανεμηθεί στη χώρα».

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άννα Δάντη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 2020 που στοχεύει στην εξάλειψη των εμποδίων και την καλλιέργεια κλίματος επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ρόλο των Περιφερειών σε σχέση με την εμπειρία επιχειρηματικότητας που μπορούν να προσφέρουν στους νέους μέσω του Erasmus +, αλλά και την έμφαση που δίνει το ίδιο πρόγραμμα στην κινητοποίηση των γυναικών .

Το συντονισμό της ενότητας είχε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή.

Πλήθος φωτογραφιών από όλες τις ενότητες: www.facebook.com/pde.rwg