title?>

Κατασκευή οδού Λαστέικα - Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη - Κατάκολο

Το έργο αφορά δρόμο μήκους 3.305 m, προκειμένου το λιμάνι Κατακόλου να συνδέεται απευθείας με την Εθνική οδό. Στον βορειοδυτικό άξονά του να συνδέει τη διασταύρωση Βουνάργου με το δρόμο Πύργου –Κατακόλου στην έξοδο του οικισμού Αγίου Ιωάννη.

Μετά το 2004, υπάρχει αυξημένο τουριστικό ρεύμα με προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Κατακόλου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (και ιδιαίτερα την περίοδο από Μάρτιο έως Οκτώβριο) με τον αριθμό των τουριστών να πλησιάζει το 1.000.000. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία με υποχρεωτική διέλευση λεωφορείων και λοιπών οχημάτων μέσα από τον οικισμό Αγίου Ιωάννη.  Η κίνηση των λεωφορείων δυσχεραίνεται λόγω της στενότητας του δρόμου και των προβληματικών γεωμετρικών του χαρακτηριστικών, γεγονός που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

Η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης του λιμένα Κατακόλου ως διεθνούς σημασίας και βασικού υποδοχέα τουριστικού ρεύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, επιβάλλει την βελτίωση της οδικής πρόσβασης σ’ αυτόν.

Σημειώνεται επίσης, ότι η αναβάθμιση του λιμένα Κατακόλου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί , είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι", που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013). Η χάραξη της οδού έχει ως αφετηρία την Επαρχιακή οδό Πύργου – Κατακόλου, 780 m μετά τη διασταύρωση Αγ. Ιωάννη και 720 m πριν από τη διασταύρωση με Γρανιτσαίικα. 

Στη συμβολή με την οδό Γρανιτσαιίκων - Βυτιναιίκων προβλέπεται κατασκευή γέφυρας μήκους 24 m και ανοίγματος 16 m. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή ισόπεδης διάβασης στις σιδηροδρομικές γραμμές του Ο.Σ.Ε. καθώς και γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό μήκους 40,50 m και ανοίγματος 16 m.

Επίσης προτείνεται ο σχεδιασμός μόνιμων βοηθητικών δρόμων (παράδρομοι 1,2,3,4), παράλληλων στην κύρια οδό, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται τα οχήματα από και προς τα γειτονικά αγροτεμάχια και αφετέρου να αποφευχθούν οι συνεχείς συμβολές αγροτικών οδών με την προς μελέτη οδό.

Στο τέλος της χάραξης προτείνεται διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου Κ4 για τη σύνδεση με την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου, καθώς και των παραδρόμων αυτής, όπως επίσης και με τη διασταύρωση με τον οικισμό Βούναργο.

Προϋπολογισμός: 11.994.000,00 € (αναμένεται η σύμβαση) 

Στόχος/Οφέλη: Με την κατασκευή του δρόμου δημιουργείται ένας νέος οδικός άξονας "Κατάκολο -παράκαμψη Αγίου Ιωάννη -διασταύρωση Βουνάργου -Αρχαία Ολυμπία" μήκους 34 χιλιομέτρων, ο οποίος θα προσφέρει ασφαλή και ταχεία σύνδεση του λιμένα Κατακόλου με την Αρχαία Ολυμπία. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό χώρο, τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) με μεγαλύτερα οφέλη για την Εθνική και Τοπική Οικονομία.